Farah Jamil
Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Tutorial : Tambah widget follower - Blogskin
Jumaat, 24 Februari 2012 @ 1:35 PG | 0 Nota cinta comel disini [s]

Tutorial ni terhasil selepas aku baru sahaja menjengah satu blog ni.
Dye mengeluh sebab pengguna blogskin tak letak widget follower. So, bila dia nak follow jadi susah.
Sebagai pengguna blogskin ni pun agak sentap la jugakkan :)
Tapi takpe, aku pun dah letak widget tuh. So, kepada bakal follower, lepas nih jangan teragak-agak follow saya okayh :)

Untuk itu, sesiapa yang belum tahu nak letak widget tuh. Sila lah baca okeyh :)

1. Pergi ke link ni. Pastikan dah log in blogger yah :)


Akan keluar seperti berikut.

2. Jangan tambah site! Amaran keras nih, sebab kalau tambah nanti jumlah follower tak sama macam kat dashboard tuh. So, cari yang sedia ada kat tepi tuh

macam kat gambar atas nih, jangan sesekali tekan yang kotak merah tu.
bawah kotak merah tu, ade lists blog yang korang ada. 

3. Edit mengikut tema blog. Kemudian klik "generate code"

4. Copy dan paste di bahagian yang korang nak.






Untuk masukkan kat bahagian macam kat sebelah ni.

1. Pergi Dashboard - template - edit html

2. ctrl+f code bawah ni

div class="h4"

3. Code ini adalah untuk bahagian sidebar.

4. Cari bahagian sidebar mana nak diletak. Contoh saya letak bawah cbox


5. Copy code bawah ni. dan letakkan di bahagian yang hendak diletak.

div class="h4">sila letak tajuk widget
*code atas ni tambah '<' pada hujung kiri dan '>' pada hujung kanan

6. Pastekan code follower tadi dibawah code diatas.

7. Preview dan simpan :)

p/s : rupanya berguna juga widget follower nih :P





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Ulasan:

Catat Ulasan



Older Post | Newer Post
Profile

Status:
Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.


pari-pari

Hello There. This blog don't bite. Plz make yourself relax in here :)
"Tiada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan"
"Tiada insan yang suci yang tidak mempunyai masa lampau"

Twitter | Facebook | Instagram




Recent post