Farah Jamil
Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Tutorial : Tambah pages pada blog - template simple
Rabu, 22 Februari 2012 @ 8:52 PTG | 0 Nota cinta comel disini [s]

Hari ni atas permintaan dari seseorang, aku perlu buat satu tutorial nak tambah page pada blog menggunakan template simple.

Okay, first step. Mestilah kena log in blogger. Kalau tak log in macam mane nak edit blog kan :)


selepas itu, klik pada arrow ke bawah. Bersebelahan dengan gambar kertas dua keping tuh. 
(rujuk gambar bawah)


Klik layout dan akan keluar seperti gambar dibawah.
klik add gadjet (macam yang dibulatkan)


Akan keluar seperti dibawah, ini untuk tambah gadjet pada blog.
Untuk tambah page, klik yang dibulatkkan tuh.


Then, dia akan keluar seperti dibawah.
Ini setting untuk page. Yang kat bawah ni contoh untuk yang belum tambah page yang lain pada blog.

Jangan risau kalau belum ada page seperti yang dikehendaki. Klik save dahulu. Then drag and arrange gadjet page tu kat mana-mana bahagian yang korang suka. (contoh aku drag kat bahagian atas post)



Then, untuk tambah page. klik pages kat bahagian tepi (contoh yang kaler oren).
klik pada bahagian yang dibulatkan. Pilih mana-mana yang korang nak. Sama ada page untuk direct ke web lain or page untuk penerangan sesuatu.

Then, siap. Jangan lupa untuk klik save selepas siap!
Ikut pada kreativiti setiap orang lah yee..

p/s : semoga cik abang kita tuh berjaya dengan blog yang bakal dieditnya :P




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Ulasan:

Catat Ulasan



Older Post | Newer Post
Profile

Status:
Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.


pari-pari

Hello There. This blog don't bite. Plz make yourself relax in here :)
"Tiada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan"
"Tiada insan yang suci yang tidak mempunyai masa lampau"

Twitter | Facebook | Instagram




Recent post