Farah Jamil
Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Tutorial : Tukar template ke blogskin
Jumaat, 17 Februari 2012 @ 2:52 PTG | 15 Nota cinta comel disini [s]

Pasti ramai yang tak tahu lagi mengenai blogskin.
Macam aku, even benda nih dah lama ada. Tapi aku baru tahu. #ketinggalan
Tapi ketinggalan pun, at least aku diberikan juga peluang untuk belajar codng-coding blogskin nih.
Asik dengan template simple je kan, tak berkembang otak aku..hehe

Okay, hari ini aku nak tunjuk pada korang macam mana nak guna blogskin yang super duper owesome nih.

Firstly, korang kena bukak website nih 

Then, pilih mana-mana template yang korang suka.

Download template tersebut :)





Untuk masukkan template pada blog.

1. Tekan Blogger Dashboard - Template 

2. Sekiranya korang guna template blogger yang baru, tukarkan template ke classic.

3. Delete template yang sedia ada pada ruangan 'edit HTML'

4. Copy dan paste template yang korang nak kat edit html tuh.

5. Edit sedikit, sebab template yang korang amik tu selalunya kena betulkan pada bahagian about me, friend list, shoutbox. (tak susah pun kan, cuma kena teliti sedikit lah)

6. Preview dan simpan 

Lastly, enjoy your new blog skin :)


Ini adalah antara skin yang aku minat :)


Selamat berblog skin :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Ulasan:

Blogger maizzati mazzaimi berkata...

Macam mane nak download ? Nak kena sign up dulu ke ?

16 Februari 2013 1:17 PG  
Blogger farah jamil berkata...

Tak perlu signup..Download je pada website tu..kat situ akan keluar 3 format..Farah biasa guna format blogger main :)

17 Februari 2013 4:55 PTG  
Blogger Syed Evan's Punya Blog Lah ^^ berkata...

Follow me back ^^

4 Mac 2013 1:41 PTG  
Blogger owwhh wany berkata...

mcm mane nak edit balik ?

18 Mac 2013 8:05 PTG  
Blogger farah jamil berkata...

Kalau nak edit kena teliti sikit dengan coding-coding dia. Edit guna coding sahaja :)Rujuk tutorial yang lain untuk ape2 tambahan nak letak :)

19 Mac 2013 10:56 PTG  
Blogger Puteeeeri berkata...

Thankyouu darl :D

27 Julai 2013 9:53 PTG  
Blogger Ely Nazihah berkata...

edit sume html tu ke? pastu sume paste yg blogskin tu punye?

7 Ogos 2013 7:15 PTG  
Blogger farah jamil berkata...

Delete html code yang ade sebelum paste html code yang blogskin punye..Baru edit sedikit demi sedikit :)

11 Ogos 2013 8:20 PG  
Blogger nor aliah berkata...

kenapa adaa error ye ?
klu ada error tue mcm mana nak edit?;)

4 Mei 2014 4:18 PTG  
Blogger farah jamil berkata...

Yang ade error tu mungkin tak sesuai dengan server yang adik guna atau code yang mereka buat tak berapa lengkap. sila ambil skin lain :).

24 Julai 2014 4:38 PTG  
Blogger Aromatic Aliphatic berkata...

macam mne nak edit y profile asal tu spya jadi profile kita?

27 Ogos 2014 2:27 PTG  
Blogger farah jamil berkata...

Sila lihat kat template yang adik paste tu. Cari bahagian profile. Pastu edit kat situ. Sebelum save. Plz preview. Takut ape yang adik ubah tak sesuai dengan apa yang jadi kat blog tu :)

5 September 2014 1:45 PTG  
Blogger Nurul Syahirah berkata...

jom join segmen saya :)
http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/09/segmen-pencarian-bloglist-september-by.html

17 September 2014 12:53 PTG  
Blogger Nursyasya Kamilia berkata...

Awak, tak boleh pun tukarkan ke classic. Template baru :'(

7 Mac 2015 3:57 PTG  
Blogger farah jamil berkata...

Ade dekat bahagian template tu awak boleh tukat ke old template. klik je bahagian tu

7 Mei 2015 12:41 PTG  

Catat Ulasan



Older Post | Newer Post
Profile

Status:
Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.


pari-pari

Hello There. This blog don't bite. Plz make yourself relax in here :)
"Tiada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan"
"Tiada insan yang suci yang tidak mempunyai masa lampau"

Twitter | Facebook | Instagram




Recent post